ПО СВЕТА
www.topalski.info
www.topalski.info
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Замъкът Уестминстър/Парламента

  Сега по-известен като Сградата на Парламента, Замъкът Уестминстър съществува от 1042 г. като кралска резиденция на крал Едуард Изповедника. Единствената запазена оригинална част днес е кметството Уестъминстър. Тук са съдени Томас Мор, Чарлз I и всички, обвинени в опит да взривят парламента през 1605 г.
    След пожар през 1512 г., Хенри VIII решава да напусне замъка и от този момент нататък той става седалище на парламента.
    Друг пожар през 1834 г. унищожава по-голяма част от Замъка и готическият стил, който може да се види днес, е работа на архитекта Чарлс Бари. Известната часовникова кула, позната сред лондончаните и туристите като
Биг Бен, е построена като част от реконструираната сграда.
    Замъкът “Уестминстър” днес е известен като Сградата на Парламента. Парламентът се състои от две камари - Камарата на общините и Камарата на лордовете.
  

Бъкингамският дворец
   Официална резиденция на кралица Елизабет II, Бъкингамският дворец отваря врати за посетители през летните месеци (от началото на август до края на септември). Първоначално купен от крал Джордж III като резиденция за неговата съпруга кралица Шарлот, Бъкингамският дворец е известен като “Къщата на кралицата” и 14 от децата на крал Джордж III са родени тук. Когато се възкачва на трона, Джордж IV решава да превърне къщата в дворец, който много пъти е разширяван през годините.
    Когато кралица Виктория се възкачва на трона през 1837 г., дворецът се превръща официално в резиденция на монарсите и остава такъв и до сега. Много е лесно да разберете дали кралицата е в двореца, защото когато е там Кралските знамена се веят над замъка.
    През 1993 г. посещенията на замъка са ограничени за първи път. Само малка част от него (18 стаи) продължава да е отворена за туристи - Тронната зала, Трапезарията и Музикалната стая. Всяка стая е пищно декорирана и представя великолепието на двореца.
   
Катедралата Св. Павел
    Катедралата “Св. Павел” е шедьовър на архитекта Кристофър Рен. Претърпява значителни щети след Големия пожар в Лондон през 1666 г., но след реконструкцията тя отново е притегателен център и един от най-забележителните туристически атракции в Лондон.
    Кралски сватби и рождени дни, погребения на британски лидери и служби, отбелязващи края на войни се провеждат под купола на тази катедрала.
    Катедралата “Св. Павел” като по чудо оцелява след немските бомбардировки по време на Втората световна война. След това тя става символ на силата на британската нация.
    От средновековните реликви в криптата до великолепните викториански мозайки, както и смайващата гледка към Лондон от върха на купола на катедралата, “Св. Павел” е впечатляващ паметник на британската история и архитектурен шедьовър.

Крепоста “Тауър” - Лондон
    Построена от Уилиам Завоевателя през 11 в. като отбранителна крепост, до 17 в. е официална резиденция на английските крале, по-късно е превърната в затвор. През 13 в. тук е преместена кралската зоологическа градина. Намира се в близост до прочутия мост “Тауър Бридж” и река Темза.
    Крепоста е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.
  
Оксфорд
    Най-старият университет в Англия и един от най-старите в света. Основан е около 1096 г. И до днес е един от най-престижните университети в света. В Оксфорд са учили много известни личности като крале, политици, писатели.
    
Музеят на Мадам Тюсо
    Известният музей на восъчните фигури можете да намерите не само в Лондон, но и в Амстердам. Музеят на мадам Тюсо е разпложен в централната част на града на площад Дам във внушителна четириетажна сграда. Тук могат да се видят както типични фигури от историята на града, например Рембранд, Анне Франк, така също и съвременни звезди като Тина Търнър, Майкъл Джексън, Кайли Миноуг и много други. Има восъчни фигури и на множество известни спортни личности, политици, художници и членове на кралското семейство.


СНИМКИ
НАЗАД КЪМ "ПО СВЕТА"