ПО СВЕТА
www.topalski.info
www.topalski.info
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Бялата кула - Солун
    Символът на Солун е Бялата Кула, построена от турците през 15 век като защитна крепост. Кулата е висока 30 метра и има 6 етажа. Тя е била част от крепостната стена на Солун до нейното разрушаване през 1867 г. В миналото кулата е използвана като затвор и място за мъчения и екзекуции, затова е известна и под името Кървавата кула. Затворът е премахнат през 1878 г. и кулата е боядисана в бяло, от където произлиза и днешното й име. Освен всичко друго, там са се съхранявали великолепни колекции от скулптури, фрески и други интересни артефакти, представящи развитието на града от 3-ти до 14-ти век.

Църквата "Свети Димитър" в Солун
    Църквата “Св. Димитър” е най-голямата в Солун. Тук се намират мощите на Свети Димитър - патронния светец на Солун, който е роден в този град през 280 г. и умира като мъченик за християнската вяра през 303 г.. Когато император Константин Велики преустановява преследванията срещу християните (324 г.) на мястото, където е починал, е построена малка църква. През 413 г., след като тя се превръща в религиозен център и започва да привлича много поклонници, на мястото на старата църква е построен нов, по-голям храм. От стария са запазени само някои архитектурни елементи и художествена мозайка. Църквата преживява големия тридневен пожар през 1917 г., който опожарява целия център на Солун. В близост до нея се намират останките от римската баня и римският пазар.

Метеора
    Метеора е монашески център на православния Изток от много векове и представлява величествено творение на природата. Това е каменна гора от жълто-зелени скали, разположена на р. Пиниос в Тесалийската равнина, недалече от гр. Каламбака, между планинските масиви Козиакс и Антихасий. С течение на времето тази неповторима местност се е превърнала в духовен оазис и като магнит е привличала хиляди аскети, които са откривали тук източник на духовна енергия и усещане за божественото спокойствие и така са се пречиствали от греховете си. С помощта на молитви, пост и воля, монасите от Метеора в течение на много векове са били стражи и пазители на историческото наследство на Гърция. Тук се утвърждава вярата, формира се личността.
    От 21 манастира, съществували по-рано на скалите в Метеора, днес са се съхранили и функционират само 6. Това са: “Преображение Христово”, Варлаамският манастир, “Света Троица”, “Св. Великомъченик Стефан”, “Св. Николай Анапавса” и “Русанския манастир”.

    
НАЗАД КЪМ "ПО СВЕТА"
СНИМКИ