ПО СВЕТА
www.topalski.info
www.topalski.info
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Парламентът
    Сградата на Парламента, която е символ на унгарската столица, е построена между 1880 г. и 1902 г. Алувиалната почва по бреговете на р. Дунав е трябвало да бъде подсилена от двуметрови бетонни основи, които да поддържат колосалната сграда, която е дълга 268 м. и 123 м. широка и има 10 вътрешни двора, 27 портала и 29 стълбища. Фасадата на сградата е украсена с дантелени готически островърхи кулички и 88 статуи, представляващи унгарски принцове и пълководци. Фасадата откъм р.Дунав е доминирана от непрекъсната линия от аркади с неоготически и неоренесансови мотиви. В центъра на сградата, на площад Лайош Кошут, е главният вход, охраняван от бронзови лъвове, зад които украсено стълбище води до залата под централния купол. Сградата на Парламента в Будапеща е една от най-големите сгради в света с подобно предназначение.

Рибарските кули
    Рибарските кули са построени през 1905 година, а от 1988 г. са включени в списъка на Световното културно наследство. Това са седем овални кули, всяка от която символизира едно от седемте маджарски племена, които поставят началото на унгарската нация преди повече от десет века. Рибарските кули се намират в близост до средновековния рибен пазар, като се предполага, че именно оттам произлиза тяхното име. Според историческите източници именно гилдията на рибарите е защитавала тази част на града през 18-ти век. Тяхната функция обаче никога не е била свързана с отбраната на града. От тях се открива прекрасна панорамна гледка към града. Добре осветените вечер рибарски кули представляват живописна гледка от срещулежащия дунавски бряг.

Катедралата “Матяш” - Будапеща
    Катедралата “Матяш” получава своето име от своя най-голям, най-значим мецанат, крал Матяш, който е венчаван два пъти в нея. Катедралата, която днес е един от отличителните белези на съвременна Будапеща, е издигната по времето на строителството на кралския дворец. В нея са коронясвани много от унгарските владетели. При всеки нов владетел тя е подлагана на промени и разкрасяване. Когато турците завладяват Буда през 1541 година, те превръщат катедралата в джамия, а стенописите и фреските заличават със слой вар. Крайната си форма катедралата приема в края на 19 и началото на 20 век, когато добавените части са отстранени и тя е преустроена в неоготически стил. По стените могат да се видят не само рисунки от библията, но и важни моменти и събития от унгарската история. Заради невероятната й акустика, в нея често се провеждат концерти.

Цитаделата - Будапеща

    Цитаделата е построена от Хабсбургите през 1851 година като символ на контрола и превъзходството на Хабсбургите над унгарците. Хълмът Гелерт е стратегическо място за наблюдение на двата града - Буда и Пеща. Цитаделата е била оборудвана с 60 оръдия и се е използвала по-скоро като заплаха отколкото като функционираща крепост. След разпадането на Австро-Унгария унгарците пожелали да разрушат цитаделата, но вместо това в средата на 20 век тя е превърната в туристически център. От многобройните тераси се открива невероятна панорамна гледка към града.
    В близост до цитаделата се намира паметникът на свободата. Статуята е издигната през 1947 година след Втората световна война и представлява жена, която държи в ръце маслиново клонче, символизиращо мира.
BIG_novina_1110269042147
BIG_novina_1110268911119
BIG_novina_1110268810120
BIG_novina_1110269403118
НАЗАД КЪМ "ПО СВЕТА"
СНИМКИ