ПО СВЕТА
www.topalski.info
www.topalski.info
ИСПАНИЯ 2014 -  подарък за 36тия рожден ден на Цвети

Втори опит ;) Пиша това на таблета на Йойо, последния ден по пътя на връщане към България. Казвам втори опит, т.к. след последната преоценка снощи в близкото заведение до хотела се оказа, че като цяло сме много доволни от екскурзията. В крайна сметка успяхме да посетим и усетим атмосферата в най-главните градове в Испания или поне тези, които ние си бяхме набелязали предварително, а менно - Мадрид, Толедо, Валенсия и Барселона. Посетихме също и Авиньон, Франция или така мечтания Прованс с лавандуловите полета, полета не видяхме, но усетихме атмосферата. Няколко дни кръстосвахме Швейцария, която си остава много любимо, приказно и завладяващо място с тучните зелени ливади, разхвърляните къщички и планинските върхове забулени в облаци. Разгледахме най-големите градове - Женева, Лозана, Базел и Цюрих, а също и най-любимите ни от всички видяни Веве и Монтрьо. След което се отправихме към кралство Лихтенщайн и столицата му Ведуц. Последните два дни от екскурзията ни прекарахме в Австрия - като опознахме завладяващия Инсбрук и не по-малко красивия Залцбурк.
Толкова много впечатления събрахме, толкова много неща видяхме, опитахме  и докоснахме, че както и да го мисля няма да мога да го опиша. То не е и необходимо, надявам се да ни остана за по-дълго в съзнанието. Но все пак за нашия електронен дневник, защото с времето спомените избледняват, а и защото нещата се променят в течение на времето и за да имаме базада сравняваме следващиия път, ще се постарая да опиша най-общи впечатления и да кача съвсем малко снимки /прибрахме се с около 3000/. 

От няколко години си мечтаехме за една екскурзия до Испания, но поради това, че отнема доста време и финансови средства все се отлагаше във времето и така Цвети за 36тия си рожден ден получи подарък - екскурзия за двама до Испания. Значи годината беше 2014 и традиционно около гоишнината от сватбата тръгнахме - от 02 юли до 12 юли. Направлението беше Испания, Франция и Швейцария. Екскузията беше идеална за нас т.к се отиваше до Мадрид със самолет - така се спестяваха няколко дни път и се връщахме с автобус, така успяхме да се приберем с двойно повече багаж отколкото тръгнахме. С най-общи думи да споделя в началото, че групата ни беше много точна и готина. Сприятелихме се с едно семейство от Пловдив - Роси и Наско, които бяха на пътешествие по случай тяхната сребърна сватба  - 25 години. С тях се движехме в компания и договаряхме цени за взаимните ни фотосесии. Краси и Наско вечер си пийваха по нещичко и си гледаха мачовете от Световното.
Екскурзията ни беше организирана по следния начин - без нощни преходи, нощувахме в съответния град, закусвахме и тръгвахме. На ден пътувахме около 300-400 км, обикновено по обяд пристигахме в съответния град. Правехме една кратка пешеходна обиколка на основните забележителности, след което обикновено имахме по около 4 часа и с карта на града, всеки сам по предпочитание си избираше как да си прекара времето - едни предочитаха църкви и катедрали, друг музей, трети шопинг и питие.... Екскурзовода ни беше Любомир Братоев - много колоритен човек и дякон към църквата Александър Невски в София. Разказваше много история, доста вицове, обогати ни на тема религия....

Така да запонем от самото начало - Испания.
В Испания прекарахме по един ден в Мадрид, Толедо, Барселона и Валенсия, което е напълно достатъчно за да добиеш общи впечатления и да заключиш, че със сигурност един ден трябва отново да се върнеш. Вече знаем със сигурност какво искаме да видим. В дясно с клик върху подчертаното име на града, може да се разгледат повече снимки. 

Разбира се, доста мерихме и търговските улици. Няма място от където да останахме без покупки и подаръци. Като цяло цените в Испания са колкото в България, а доста неща бяха и по-евтини.
Времето в Испания ни беше като цяло горещо с изключение на големия дъжд и град, който ни валя в Толедо.

Нататък екскурзията продължи в един ден разходка в град                                              
част от роматичния, мечтан и известен Прованс.

След което кръстосвахме                                                 - разходихме се из Женева, Лозана, Веве, Монтрьо, Базел и Цюрих ;)

Пътьом разгледахме и град                                       столицата на Кралство Лихтенщайн

И накрая завършихме с два дни в Австрия - впечатлителния и завладяващ
и красивия
НАЗАД КЪМ "ПО СВЕТА"
МАДРИД
Madrid_2014_82
ТОЛЕДО
Toledo-2014_010
ВАЛЕНСИЯ
Valencia_2014_04
БАРСЕЛОНА
Barcelona-2014_04
ШВЕЙЦАРИЯ (кликни тук)
АВИНЬОН, Франция (кликни тук)
ИНСБРУК (кликни тук)
ЗАЛЦБУРГ (кликни тук)
ВЕДУЦ (кликни тук)