ПО СВЕТА
www.topalski.info
www.topalski.info
ШВЕЙЦАРИЯ 2014 - част от 36тия рожден ден на Цвети

Посетихме Швейцария през 2014г., като част от екскурзията                                                      -                                                           
                                                            , Швейцария, която беше подарък за 36тия рожден ден на цвети от Краси. В крайна сметка прекарахме 10 чудесни дни в различни градове и успяхме да усетим атмосферата в най-главните градове в Испания или поне тези, които ние си бяхме набелязали предварително, а менно - Мадрид, Толедо, Валенсия и Барселона. Посетихме също и Авиньон, Франция или така мечтания Прованс с лавандуловите полета, полета не видяхме, но усетихме атмосферата. Няколко дни кръстосвахме Швейцария, която си остава много любимо, приказно и завладяващо място с тучните зелени ливади, разхвърляните къщички и планинските върхове забулени в облаци. Разгледахме най-големите градове - Женева, Лозана, Базел и Цюрих, а също и най-любимите ни от всички видяни Веве и Монтрьо. След което се отправихме към кралство Лихтенщайн и столицата му Ведуц. Последните два дни от екскурзията ни прекарахме в Австрия - като опознахме завладяващия Инсбрук и не по-малко красивия Залцбурк.

Толкова много впечатления събрахме, толкова много неща видяхме, опитахме  и докоснахме, че както и да го мисля няма да мога да го опиша. То не е и необходимо, надявам се да ни остана за по-дълго в съзнанието. Но все пак за нашия електронен дневник, защото с времето спомените избледняват, а и защото нещата се променят в течение на времето и за да имаме база да сравняваме следващиия път, ще се постарая да опиша най-общи впечатления и да кача съвсем малко снимки /прибрахме се с около 2000/. 

Значи годината беше 2014 и традиционно около гоишнината от сватбата тръгнахме - от 02 юли до 12 юли. Направлението беше Испания, Франция и Швейцария. Екскузията беше идеална за нас т.к се отиваше до Мадрид със самолет - така се спестяваха няколко дни път и се връщахме с автобус, така успяхме да се приберем с двойно повече багаж отколкото тръгнахме.
Екскурзията ни беше организирана по следния начин - без нощни преходи, нощувахме в съответния град, закусвахме и тръгвахме. На ден пътувахме около 300-400 км, обикновено по обяд пристигахме в съответния град. Правехме една кратка пешеходна обиколка на основните забележителности, след което обикновено имахме по около 4 часа и с карта на града, всеки сам по предпочитание си избираше как да си прекара времето - едни предочитаха църкви и катедрали, друг музей, трети шопинг и питие.... Екскурзовода ни беше Любомир Братоев - много колоритен човек, голям експерт на тема история, рокер по душа и дякон към църквата Александър Невски в София. Разказваше много история, доста вицове, обогати ни на тема религия....

Впечатленията и снимките от престоя ни в Испания от Мадрид, Толедо, Валенсия и Барселона са събрани ето ТУК

След Испания се отправихме към Авиньон, Франция, което е отбелязано ето ТУК.

После се озовахме в Швейцария. Четиридневния ни престой там си беше сбъдната мечта. Установихме, че изгледите по швейцарските шоколадите не са обработвани на компютър кадри, а са самата действителност. Пътуването ни беше наслада за окото и душата. Съвсем искрено си пожелахме с Краси да дойде времето когато ще може да отидем там за по дълго-доста по дълго не, седмица или месец :) а по-дълго. Да бъде! Това усещане и емоция, това състояние на душата когато пътуваш из Швейцариия не могат да се опишат, каквито и думи да използвам и колкото и да е богат българския език на епитети и прилагателни. Спирам да описвам природата, а с няколко думи ще отбележа престоя ни в отделните градове.
Оказа се, че всъщност по конституция Швейцария няма столица, за да няма по главни и важни градове. Не формало се води Берн т.к. там заседава парамента. В Берн се произвеждат и шоколадите "Тоблерон" имаше всевъзможни разновидности. А пък Веве е града на шоколада, т.к. там е завода на Нестле, през април посетихме Кьолн, Германия и музея на Линд. Така, че ни остава само Милка :) :) :) Хубаво, че остава нещо.

Като цяло в Швейцария е доста скъпичко. Цюрих е в топ 3 по скъпотия в света, дори през 2012 година изпреварва Токуо. Всъщност ние и затова вечер спяхме във малки хотелчета във Франция, а през деня се връщахме и продължавахме да кръстоваме Швейцария.

В дясно с клик върху подчертаното име на града, може да се разгледат повече снимки от местата, които разгледахме и ни завладяха - Женева. Лозана, Веве, Монтрьо, Базел и Цюрих.

Пътьом разгледахме и                                        столицата на Кралство Лихтенщайн

Накрая екскурзията завърши с  два дни в Австрия - впечатлителния и завладяващ
                                            и красивия
НАЗАД КЪМ "ПО СВЕТА"
ЖЕНЕВА
Zeneva-2014_23
ЛОЗАНА
Lozana_2014_01
ВЕВЕ
Vevey_2014_15
БАЗЕЛ
Basel_2014_18
ЦЮРИХ
Zurih_2014_15
МОНТРЬО
Montrio_2014_03
ИНСБРУК (кликни тук)
ЗАЛЦБУРГ (кликни тук)
ВЕДУЦ (кликни тук)
ИСПАНИЯ (кликни тук)
АВИНЬОН, Франция (кликни тук)