ПО СВЕТА
www.topalski.info
www.topalski.info
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Синята джамия

    Синята джамия е построена в чест на султан Ахмет I. Той заповядал на архитекта Мехмет ага строителството на джамията през 1609 г. Целият комплекс е завършен през 1616 г. Разположението на джамията е точно срещу прекрасната църква “Св. София”. Архитектът е искал да построи по-голям купол от този на “Св. София”, но не успял. Вместо това джамията се отличава с перфектни пропорции между куполите и полукуполите. Тя има 360 прозорци, изваяни със стъклопис. Подът е застлан с 21 000 мраморни плочи. Определя се като “синя” тъй като голяма част от плочките, използвани в интериора й, са със син цвят. Днес тя е единствената в света джамия с шест минарета.

"Света София"
    Музеят “Св. София” е шедьовър на византийското изкуство. Църквата е построена по време на управлението на император Юстиниан през 6 в. и е посветена на Божествената мъдрост. Издигната е за 10 години от 10 000 души и 100 архитекта.Това е третата църква, построена на това място. По онова време е била най-голямата църква, съществувала в Европа, и успява да запази този статут до построяването на “Свети Петър” в Рим. Интериорът е декориран с прекрасни византийски мозайки от 6 до 13 в. Църквата е била ограбена от латините по време на Четвъртия кръстоносен поход през 1204 г. и много от богатствата й са отнесени на запад. През 1453 г., когато Константинопол е завладян от Османския султан Мехмет II, църквата е превърната в джамия и всички стенописи и изображения са покрити с мазилка, в съответствие с изискванията на ислямската религия. От 1936 г., по заповед на Ататюрк, е превърната в музей.

"Долмабахче"
   Пищният Долмабахче е най-красивият дворец в Истанбул. Построен между 1843 и 1856 г., в началната точка на европейския бряг на Босфора, той е съчетание на различни художествени стилове. Дворецът е построен на три нива, на които са разположени 285 стаи и 43 зали. Състои се от три части - мъжка /селямлък/, женска /харем/ и официална /церемориална/. Вътрешният интериор на двореца - обзавеждането, копринените килими и завеси, е почти изцяло запазен. Ненадминат е със своята пищност и лукс - дори тавана е декориран със златни орнаменти, а стените - с картини на някои от най- известните творци от 19 в. Долмабахче е заобиколен от добре поддържани градини, като на входа на двореца има големи монументални порти. Тук, по време на престоя си в Истанбул, е отсядал бащата на турската република - Мустафа Кемал Ататюрк. Той е починал в двореца на 10 ноември 1938 г.

НАЗАД КЪМ "ПО СВЕТА"
СНИМКИ