ПО СВЕТА
www.topalski.info
www.topalski.info
СНИМКИ от Мюнхен 2009г
МЮНХЕН 2009г - впечатления и забележителности

Мюнхен. Първо започвам със завода на BMW, разбира се! Цял един луксозен квартал си представи, това е комплекса BMW. Тук се намира завода на BMW, който за съжеление не успяхме да разгледаме тъй като се запазва предварително час при свормирала се група и продължава около 3 часа ни информираха. Има също така и доста висока администартивна сграда, трябва да има 30 тина етажа може би,  до нея музея на BMW, който наподобявакосмически кораб, четири нива на долу, вътре целия стъкло и бяло, етажирано и направено на отделни залички. Движиш се задължителсно със схема. От музея по специално мостче се озоваваш в BMW show room, или огромна зала вкоято има магазин на два етажа за BMW  аксесоари и всички последни модели на място, който може да седнеш и да разгледаш. Има и доста съоръжения който демонстрират екстрите на колите. Тук има скормно количество снимки, но ако случайно минавате през Мюнхен, дори да не сте фен на BMW, заслужава си да разгледате комплекса. Тук е една от куриозните случки, която развеселяваше Краси, доста време после. Значи от автобуса се запознахме с две сестри едната на 20 години, която е придружител на сестра си, която е на 16 години. На по-голямата гаджето й тази година (2009г) станал първи на събора на BMW  в Калояново. Та си намерихме обща тема тръгнахме заедно. Отиваме в музея. Там четем ценоразписа. Има групов билет за минимум 5 човека. Краси му казва на онзи, че искаме групов билет за 4ма, но той ни отговаря „минимум 5 човека”, Краси продължава да чете ценоразписа и вижда опция „семееен билет”. Тогава поръчва на човека, който си чете нещо на монитора „един семеен билет”, той без да си отмества главата само си вдига погледа оглежда ни, повдига си едната вежда и пак си свежда погледа към монитора и продължава да си чете, без дори да ни удостои с поглед. Разбира се, платихме си нормалните билети и влязохме.
Иначе в Мюнхен, такова BMW като нашето е рядкост, тада не кажа и че почти не видяхме, масово BMW 2005год,  еденички и ферарита. Много ферарита. Забележителности доста, но т.к. ние загубихме около 3 часа в музея на BMW, а после бързахме да видим Дойче музей или музея на техниката, който е много голям, вътре експонатите са оригинални, а не макети има огромен кораб, самолети от тавана, машини който създават тога, различни  който измерват времето, астронавски пултове, ракете, въобще огромни неща.
Та после се върнахме да поседнем малко в градините на Резиденцията, после през хълма видяхме народното им събрание, което се помещава с сграда като дворец, малко пазарувки. Кметството на Мюнхен е уникално като замък от мокър пясък на морето е. Сутрин и вечер кулата на кметството има танцуващи фигури, който след като всички камбани в града бият заочват да танцуват около
4-5 минути, което си е доста.


В самото сърце на града се намира най-красивият площад в Мюнхен - Мариенплац, наречен на името на Божията майка. В близост до него са разположени Старото и Новото кметство, центърът за туристическа информация, една от основните търговски улици на града с много магазини, барове и ресторанти.
В центъра на площада се издига колоната на Дева Мария – позлатена статуя от 17 в., построена от Максимилиан І след края на шведската окупация, за да ознаменува края на чумната епидемия, при която Мюнхен е изгубил около една трета от жителите си. Мариенплац е традиционно място за срещи и провеждани на мероприятия на национално или градско равнище.

Новото кметство представлява внушителна сграда, разположена на най-важния площад в Мюнхен – Marienplatz. Новото кметство, строено през периода 1867 – 1909 г. по заповед на крал Лудвиг І, представлява изключително интересно творение на строителството. В централната част на сградата се издига висока 85 м кула. Неоготическата фасада на Кметството е дълга 100 м и е украсена с фигури и орнаменти на светии, баварски херцози, князе, крале, както и персонажи от древни легенди. Всеки ден в 12 ч. под часовника на фасадата фигури в човешки ръст пресъздават важни епизоди от баварската история. В подземието на сградата се намира и един от най-добрите ресторанти в града - "Rathauskeller".

Катедралата “Света Дева Мария” – символа на Мюнхен, е построена през 1468 г. в готически стил. Във време, когато жителите на града са наброявали 13 000 души, тя е можела да събере около 20 000! Двете кули са добавени през 16 в. По време на втората Световна война Фрауенкирхе е частично разрушена и реконструкцията й продължи до 1993 г. Ако желаете, можете да се изкачите до върха на една от двете кули, откъдето пред очите ви ще се разкрие цялата красота на Мюнхен.
Интериорът на църквата е доста семпъл, и това нерядко предизвиква изненада у посетителите, които са свикнали с пищните декорации на богати и величествени храмове. Но катедралата е просто добър образец на следвоенния стил, залагащ на строгите и опростени форми.


Дойчес музеум - Мюнхен
Построен през 1906 г. върху остров на река Изар, Дойчес музеум си остава една от най-големите атракции в Мюнхен. Това е най-големият в Европа технически музей, който ежегодно е посещаван от 1 300 000 души. Тук не само са изложени разнообразни експонати, но също така има пояснения за начина, по който се експлоатират.  Тук можете да наблюдавате физични и химични опити, да влезете в подводница, да разгледате моделите самолети, леки автомобили, космически кораби, хеликоптери. Към музея са открити още Планетариум и голям кино комплекс IMAX. Независимо от личните предпочитания и интереси, тук със сигурност ще откриете нещо за себе си!

НАЗАД КЪМ "ПО СВЕТА"