ПО СВЕТА
www.topalski.info
www.topalski.info
ВЕНЕЦИЯ
ФЛОРЕНЦИЯ
РИМ
ПРОГРАМАТА ЗА 2010г.
ВАТИКАНА
НАЗАД към "ПО - СВЕТА"
БОЛОНИЯ
IMG_0438
IMG_0642
IMG_0977
IMG_1410
IMG_1745
КЛАСИЧЕСКА ИТАЛИЯ - 2010г.

тази година (2010г.) Цвети и Краси направиха 8 години официален семеен живот и празнуваха "Алуминиева сватба", символ на това, че семейният живот се върти главно около кухнята и прозаичните неща от всекидневието, би трябвало да си подарим лъскави домакински съдове или лъскави предмети за кухнята. Краси подари на Цвети страхотна „лъскава” (сребърна) гривна на ugoman, предварително подготвена, a Цвети нищо не беше измислила този път и затова, поръча едно алуминиево сърце в Рим с имената ни.

Само, искам още в началото, да отбележа, че вече чухме няколко коментара: „Ех, кога и ние ще можем да отидем до Италия?” Мога да ви кажа две неща:
1.Няма невъзможни неща, а само трудно постижими.
2.Истината е в ..... касичката. Да, правилно, ме разбра. Така бавно и неусетно спестяваш. Нашия принос от Нова година до екскурзията беше 180 евро, точно колкото ни бяха входните такси, друг е въпроса, че ги забравихме тези евра ....

Но нека да се върнем на таз годишната екскурзия..... Да обобщим:

България далеч не е най-лошто място  и българите не са най-невъзпитаните хора на Света. До скоро си мислехме, че ние сме големи „туземци”, но истината е, че и в Италия не е по различно - движението им е ужасно, всеки се бута и „прецаква” другия, това за спазване на закона за движението по пътищата, даване път на друга кола, предимство на пешеходната пътека ... няма такова нещо. След като ти се е изчакало чакалото на зелен светофар, тръгваш да пресичаш с две разперени ръце  в ляво и в дясно, с изпъната китка, имитирайки знака стоп... ОК, то ясно, че им е писнало от туристи, но при положение, че цял Рим или Ватикана,  могат да се поддържат само с приходите от туристите, някак си не мога да се съглася. Още повече, че обмисляли в Рим да се плаща дневна такса на турист от 10 евро, отделно от входните такси на обектите. Иначе ние бяхме три дни в Рим и за всеки ден, за всяко влизане в центъра на града автобуса плащаше по 250 евро такса.

Друго специфично, е, че в Италия заведенията са на „крак” , което на нас  ни се стори доста странно. Гледаме заведение до заведение, но масите празни. Тук-там има хора, но всички стоят прави и си говорят, а около тях заведението празно. На Цвети и изглеждаше подозрителна тази работа и все казваше, „да видим следващото, да видим следващото”, но няма изненада. Докато разберем, че „на крак” е 3-4 пъти по евтино, например едно кафе прав ти е 1евро, а седнал на маса става 3-4 евро.  И затова когато в неделя по обяд се върнахме в София и всички гледаме заведенията пълни и вътре и вън, мед ми капна на сърцето (Цвети).

Като казах „кафе” и заведение  се сетих .... Типичното италианско кафе е .... „резак”. Маргото все обясняваше „две глътки”, но докато не ми подадоха една малка ракиена чашка не разбрах, какво е имала в предвид, т.е. малка, ама нали се сещаш онези малките от едно време, ракиени чашки един малък пръст пълна на 2/3. Направо те удря в петите, ако не му долееш вода.

Няма как да не отбележа (Аз Цвети), маниащината за посещението на църквите  им - положението е по-затегнато от колкото в турските джамии. Съгласна съм, че трябва да има уважение и благоприличие, но по преценка на охраната връщат за деколтета, най-късите дължини са под коляното. В общи линии, ако си мъж задължително се движи с дълъг панаталаон и тениска/риза с ръкави, за жените дължината е между глезена и под коляното и както и да си нагоре, най-добре винаги да имаш под ръка и един шал, за наметка.
Краси е на различно мнение - смята това за нормално.

Северна Италия е много -по развита, на едно от челните места в цяла Европа. Докато южняците били много мързеливи, там е силно развита мафиотската структура. Около 80 % от населението (най - вече около Неапол) са свързани по един или друг начин с продажбата на оръжия или дрога. Италианската икономика е на 5то място в Европа, но то се дължи основно на Северна Италия и затова преди години е имало инициатива за разделянето на Северна от Южна Италия.

48 обекта от списъка на ЮНЕСКО се намират в Италия, като разбира се са предимно исторически.

43% от доходите на италианците са днъците, т.е. 6 месеца от годината човек работи за държавата и останалите 6 месеца за себе си.

Къщите им са спретнати, накипрени, с много цветя по прозорците и задължително има подредено кътче - масичка с шезлонги или пейки,  но всички са със спуснати кепенци до долу, който не могат да се наберът на горе, а само малко се открехват на вън, незнам дали ме разбрахте, почти съм сигурна, че не, но истината е, че направо те хваща клаустрофобия.

Но така описано да не останете с впечатление, че не ни е харесало. Напратив - има много какво да се види, пълно е с история и всичко е толкова огромно, че окото и ума се противопоставят, но просто не е нашето място Италия.

Затова отиди, виж и отново се върни в България.